13 lutego 2018

Prawdziwa gwiazda Masterchefa- carpaccio z buraka

Hej :) 

Witajcie po mojej dość długiej nieobecności. Studia, praca, a przede wszystkim pisanie pracy magisterskiej skutecznie zdominowały moje życie, a potem trudno było powrócić do wcześniejszego rytmu pisania na blogu. 

Ale oto jestem i nie przychodzę z pustymi rękami! Mam dla Was prosty przepis na carpaccio z buraka. W tytule wpisu nawiązałam do Masterchefa- w programie różne wariacje tej potrawy, królowały przez kilka sezonów :) Oglądając program TVN-u zawsze można zaobserwować, na jakie produkty jest moda w danym sezonie, był czas, kiedy wszyscy zajadali się topinamburem, robili chipsy z jarmużu (które są bardzo smaczne, swoją drogą) lub sięgali właśnie po buraka. Szczególnie jeśli w daniu miał być "polski akcent". 

Skoro burak najwyraźniej jest naszą dumą narodową (pomijając cebulę), to coś z tym fantem zróbmy! Najlepiej jakieś pyszne danie. 

Przepis powstał w mojej głowie (i po przejrzeniu zapasów zgromadzonych w domu), ale nie wykluczam, że mogłam go kiedyś zapamiętać z reklamy, internetu, czy jakiegoś programu ;) 


Składniki: (podane na jedną porcję, tj. poniższy talerzyk)
  • Pół buraka
  • Garść rukoli
  • ok. 30 g fety (pasek)
  • Łyżka nasion słonecznika
  • Łyżeczka balsamico
  • Łyżeczka oleju (ja dodałam rzepakowy z pierwszego tłoczenia z dodatkiem czosnku)
  • Szczypta grubo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:

Jeśli mamy surowego buraka, to należy ugotować go w łupince, a potem obrać. Ja korzystałam z ugotowanych już buraków, które po prostu należy pokroić w cienkie plasterki. Na talerzyk wykładamy rukolę, układamy plasterki buraka, następnie pokrojoną w kostkę fetę. Słonecznik prażymy przez chwilę na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!) i dodajemy do carpaccio. Teraz jeszcze tylko szczypta pieprzu, łyżeczka oleju i balsamico. Gotowe! Można zajadać :)

Ja dodatkowo podpiekłam sobie chleb w tosterze i zrobiłam grzanki z masłem i czosnkiem. To dopiero była uczta!

Muszę przyznać, że bardzo zasmakowała mi ta potrawa- rukola i słonecznik nadają jej lekko orzechowy posmak, balsamico podkreśla słodycz buraka, a feta nadaje nam nieco słoności. Jest to świetna potrawa na spotkania z rodziną i przyjaciółmi- szybka w przygotowaniu, a efektowna,  bo po prostu ładna :)

Życzę Wam smacznego! A jeśli znacie jeszcze inne tego typu potrawy z burakiem w roli głównej to dajcie znać! Zostało mi jeszcze kilka buraków ;)

6 komentarzy :

  1. Znakomite, a przede wszystkim przepyszne carpaccio :)

    Pozdrawiam Panią serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  2. Postanowiłam ostatnio odłożyć mięsne potrawy na bok i wypróbować bezmięsnych dań. Szczerze mówiąc tego typu przepisy są dla mnie wybawieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i fajnie! Miło cię widzieć. A u mnie właśnie chipsy chyba będą...z tego jarmużu, of kors!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chipsy z jarmużu są pyszne, ale jak w masterchefie robił je każdy uczestnik, to w pewnym momencie stało się to komiczne :)

      Usuń

Witaj w dyskusji! Każda wymiana opinii jest cenna. Proszę jedynie o kulturę słowa, a także powstrzymanie się przed SPAM-em.