Hej!
Skoro dzięki poprzedniemu wpisowi nauczyliśmy się obliczać swoje zapotrzebowanie energetyczne, pora się dowiedzieć jak je zaspokoić.
Wartość energetyczna żywności (inaczej: kaloryczność
żywności) to pojęcie charakteryzujące produkt, posiłek lub całodzienną rację pokarmową
(czyli to co zjemy w ciągu całego dnia), które w kilokaloriach (kcal) lub w
kilodżulach (kJ) wyraża ilość energii dostarczoną organizmowi człowieka w
wykorzystywaną na pokrycie jego zapotrzebowania energetycznego.
Przykładowo produkt dostarczający 200 kcal, przy
zapotrzebowaniu energetycznym 2000 kcal, to 10% zapotrzebowania na energię
danej osoby.
http://jajco.pl/pic/1326468691-82eKF7.jpg |
Wyróżniamy różne metody oznaczania kaloryczności żywności,
zarówno chemiczne jak i fizyczne. Ale nie będę się tu wdawać w szczegóły ;)
Energia zawarta w produktach żywnościowych jest dwojaka:
- Energia brutto- to taka ilość energii jaka wyzwala się podczas spalania danego pokarmu lub substancji poza organizmem. Jest to wartość zawyżona w stosunku do rzeczywistej kaloryczności, nie każdy bowiem składnik żywności ulega strawieniu. W laboratorium jesteśmy w stanie spalić wszystkie substancje, korzystając z odpowiednich metod. Nasz organizm nie zawsze jest do tego zdolny.
- Energia netto- ilość energii jaka wyzwala się z danego pokarmu podczas przemian katabolicznych (podczas rozpadu) i może być wykorzystywana przez organizm w formie ciepła lub ATP. Jest to energia, którą organizm rzeczywiście może przyswoić.
Jak obliczyć wartość energetyczną żywności, bądź diety? Wykorzystujemy w tym przypadku równoważniki energetyczne.
Równoważnik energetyczny: ilość energii jaka się wyzwoli
podczas utleniania 1 g białek, tłuszczów lub
węglowodanów. Najczęściej wykorzystywane są równoważniki Atwatera netto,
ale wyróżniamy również równoważniki Atwatera brutto oraz fizyczne. Równoważniki
Atwatera są fizjologiczne- czyli uwzględniają straty energii z kałem i moczem.
Fizyczne mówią nam o ilości energii zawartej w 1 g składników pożywienia.
Równoważniki Atwatera netto:
·
Białka: 4 kcal/g
·
Tłuszcze: 9 kcal/g
·
Węglowodany: 4 kcal/g
·
Błonnik: 2 kcal/g
·
Alkohol: 7 kcal/g
Wartość energetyczną obliczamy uwzględniając zawartość
białek, tłuszczów i węglowodanów i mnożąc je przez odpowiedni równoważnik.
Wartość energetyczna: białka x 4 kcal/g + tłuszcze x 9
kcal/g + węglowodany x 4 kcal/g
Na wartość energetyczną żywności może mieć wpływ wiele
czynników:
- Ilość ciepła uwolnionego podczas utleniania zależy głównie od liczby atomów wodoru, węgla, azotu i siarki w cząsteczce i stosunku do liczby atomów tlenu.
- Główne czynniki, które mają wpływ to: zawartość wody (spadek kaloryczności), zawartość tłuszczu (wzrost kaloryczności).
- Inne czynniki: zawartość błonnika pokarmowego (spadek kaloryczności: spadek strawności pokarmu i przyspieszenie pasażu jelitowego); procesy technologiczne (spadek lub wzrost kaloryczności związane ze zmianami strawności); zawartość białek (niepełne utlenianie w procesach metabolizmu).
Następny wpis poświęcę pomocom służącym obliczaniu kaloryczności diety!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWłaśnie ze jest tutaj dobrze napisane o błonniku, gdyż bakterie trawiąc błonnik produkują metabolity które człowiek może przyswoić. Lecz z drugiej strony zawartość błonnika w diecie jest stosunkowo mała i nie bierze sie go pod uwagę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dokładnie, błonnik też może być źródłem kalorii, gdy zostanie poddany fermentacji przez bakterie jelitowe. U niektórych mogą to być znikome ilości, u niektórych większe- wszystko zależy od składu naszej mikroflory jelitowej :)
UsuńRatuj! Jak się czyta to nazwisko - Atwater? normalnie czy inaczej?
OdpowiedzUsuńNiektórzy mówią atwater, tak jajak jest napisane, ale i atłater słyszałam wiele razy, troszkę naturalniej się to wymawia ;)
UsuńGas/Electricity
OdpowiedzUsuńWartościowy wpis
OdpowiedzUsuńFascynujący wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny jest ten wpis
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wartościowy wpis. Super
OdpowiedzUsuńTakie informacje są nie tylko ważne ale także bardzo pożyteczne.
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo ciekawy
OdpowiedzUsuńW tym wpisie znajduje się wiele ważnych i ciekawych informacji.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że to co pyszne i słodkie jest takie kaloryczne. Nie znaczy jednak, że trzeba rezygnować z wszystkiego. Ważne aby tylko wiedzieć jaką kaloryczność ma dana potrawa i czy z innego posiłku w ciągu dnia warto zrezygnować na jej rzecz aby nie przekroczyć znacznie zapotrzebowania dziennego na kalorie. Teraz lato, na pewno chętnie zjadacie lody. Zobaczcie na https://wytworniasylwetki.pl/blog/ile-kalorii-maja-lody-mcflurry-wartosci-odzywcze-waga-i-wlasciwosci-zdrowotne/ ile kalorii mają słynne mcflurry.
OdpowiedzUsuńWpis zawiera bardzo ciekawe informacje
OdpowiedzUsuńBardzo wartościowy artykuł na temat wartości energetycznej żywności. Świadomość kaloryczności spożywanych produktów to kluczowy element zdrowego odżywiania.
OdpowiedzUsuńhttps://fitszef.pl/