Cześć!
Dzisiaj odpoczniemy nieco od tematu niedokrwistości, bo muszę się z Wami podzielić super przepisem na pyszny jabłecznik w wersji dietetycznej! Robiłam go ostatnio i całej rodzince bardzo smakowało ;)
Ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu, a jego ulepszona, dietetyczna wersja sprawia, że zjada się je z podwójną przyjemnością! Ale pamiętajcie, nie oznacza to, że należy się nim objadać! Jeden kawałek i szklanka mleka to idealny podwieczorek lub II śniadanie :)
Składniki:
- Spód: 1 żółtko, 3 łyżki wody, 1/2 kostki masła, szklanka mąki pełnoziarnistej, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia;
- Farsz: 3 średnie jabłka, łyżka cynamonu, łyżka cukru, szczypta cukru wanilinowego;
- Kruszonka: kawałek masła, 3 łyżki otrąb owsianych, 2 łyżki cukru, łyżka płatków migdałów;
Przygotowanie:
Na początku zagniatamy spód ciasta: usypujemy na blacie/ stolnicy kupkę mąki i cukru, dodajemy proszek do pieczenia, następnie półmiękkie masło, a także żółtko i siekamy nożem. Później zagniatamy dłońmi, ale krótko! Ciasto wkładamy na pół godzinki do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz: obieramy i kroimy jabłka w średniej wielkości kawałki, oprószamy cynamonem i cukrem.
Ciasto wałkujemy i umieszczamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Następnie układamy równomiernie farsz. Całość posypujemy płatkami migdałów oraz kruszonką złożoną z wymieszanego masła z otrębami i cukrem.
Pieczemy około 30- 40 minut w 180 stopniach (aż się zarumieni i będzie pięknie pachnieć).
Do ciasta możecie zastosować inne owoce sezonowe!
Smacznego!
Przepis super :) Uwielbiam jabłeczniki :) Ja kiedyś zrobiłem fajny biszkopt z jabłkami, gdzie ten przepis mam na blogu :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBiszkopt z jabłkami to pyszne ciasto, ja lubię je szczególnie z dużą ilością cynamonu :)
UsuńDzięki za przepis! Lubię takie zdrowe ciasto domowej roboty :)
OdpowiedzUsuńNie lubię jabłeczników :/
OdpowiedzUsuńPolecam również inne owoce :) Brzoskwinie, truskawki, a może śliwki? Można eksperymentować do woli!
UsuńZa śliwkami też nie przepadam, ale brzoskwinie i truskawki lubię :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zdrowe przepisy na ciasta ;d
OdpowiedzUsuńDietetyczne słodkości są najlepsze! A przede wszystkim zdrowe :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie - mam tylko pytanie, czy mąkę pełnoziarnistą można zastąpić np. ryżową?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńOooooo przepis kusi! Lubię jabłka, a jabłecznik to jedno z niewielu ciast, jakie zjada mój facet, więc znalazłam chyba dzięki Tobie przepis idealny :D :).
OdpowiedzUsuńJablecznik dietetyczny a tyle cukru! ;/
OdpowiedzUsuńIlość cukru można spokojnie modyfikować według własnego gustu :)
Usuń