Cześć!
Dzisiaj kolejny przepisowy wpis :) Moja gwarancja miłego i pożywnego śniadania- omlet bananowy.
Składniki:
- 1 jajo
- 1 dojrzały banan
- ok. 4 łyżki mąki
- ok. 1/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajo, dodajemy sól i cukier, roztrzepujemy je widelcem. Następnie banana dzielimy na cząstki i rozgniatamy je widelcem razem z jajkiem (można to zrobić blenderem). Dodajemy mąkę- ja zawsze sypię na oko, to samo z mlekiem- nasze ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy go z dwóch stron na oleju rzepakowym na złoty kolor.
Sposób podania: Ja najczęściej zjadam omlet posmarowany dżemem- w tym przypadku była to marmolada różana. Mniej dietetyczna wersja, ale nie mniej smaczna to dodatek Nutelli :) Omlet świetnie smakuje ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym lub bitą śmietaną. Wszystko tak naprawdę zależy od Waszej inwencji twórczej :)
Omlet jest naprawdę smaczny, bardzo puszysty i pozostawia uczucie sytości na długo. Co więcej mamy tu tylko jedno jajko, więc nie musimy obawiać się cholesterolu. Ja używam mąki pszennej 450, ale podejrzewam że i ta wyższego przemiału sprawdzi się znakomicie. Można dodać też nieco otrębów lub siemienia lnianego :)
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Witaj w dyskusji! Każda wymiana opinii jest cenna. Proszę jedynie o kulturę słowa, a także powstrzymanie się przed SPAM-em.