Hej :) Dzisiejszym wpisem rozpoczynam cykl notek przybliżających podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białka, tłuszcze. Potem zajmę się również witaminami i związkami mineralnymi.
Na dobry początek wybrałam węglowodany.
Węglowodany według definicji to polimery (czyli złożone cząsteczki) cukrów prostych połączonych wiązaniem glikozydowym.
Wyróżniamy:
- węglowodany przyswajalne- trawione i wchłaniane przez układ pokarmowy, po spożyciu podnoszą poziom glukozy we krwi;
- węglowodany łatwo przyswajalne- są bardzo szybko wchłaniane w przewodzie pokarmowym i bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, są to głównie mono- i di- sacharydy (jedno- i dwu cukry);
- węglowodany nieprzyswajalne- nieskrobiowe cukry złożone, będące składnikiem błonnika pokarmowego- nie są trawione i wchłaniane.
http://kalorynka.pl/Data/Advice/62.png |
Najważniejsze węglowodany to: skrobia (polimer glukozy, materiał zapasowy roślin), glikogen (polimer glukozy, materiał zapasowy zwierząt), glukoza (główny składnik wielocukrów, podstawowe źródło energii dla organizmu, a jedyne dla mózgu i czerwonych krwinek).
Zawartość węglowodanów w żywności:
- cukier, miód, syropy: 65-100%
- owoce suszone: 60- 90%
- produkty zbożowe: 50- 80%
- słodycze: 40- 98%
- pieczywo cukiernicze: 25- 80%
- nasiona roślin strączkowych: 14- 62%
- ziemniaki, warzywa, owoce: 10- 25%
- mleko, napoje mleczne: 4- 4,5%
Z tych produktów, te zalecane w prawidłowej, zdrowej diecie, to te pochodzące z produktów zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych, jak najmniej przetworzonych, nasion roślin strączkowych, ziemniaków oraz warzyw. Są w nich węglowodany złożone, które długo się trawią i nie powodują skoków glukozy we krwi.
http://ustaldiete.pl/spaw2/uploads/images/weglowodany.jpg |
Podstawowym zadaniem węglowodanów jest dostarczenie nam energii na bieżące potrzeby tkanek (4 kcal/g). Nie posiadamy zbyt dużych zapasów węglowodanów- jedyną ich formą w naszym organizmie jest glikogen wątrobowy (który zaopatruje w razie potrzeby w glukozę cały organizm) oraz mięśniowy (przeznaczony do ich wyłącznego użytku w czasie dużego wysiłku). Ponadto węglowodany pełnią funkcję ochronną dla białka- nie jest ono wykorzystywane na cele energetyczne, ale budulcowe i regulacyjne. Dodatkowo z węglowodany mogą być substratem do syntezy aminokwasów (np. alaniny). Węglowodany nadają przyjemne cechy organoleptyczne naszej żywności (smak, zapach, strukturę, konsystencję).
Warto pamiętać, że zbyt duże ilości cukrów prostych w diecie prowadzą do przekształcania glukozy w trójglicerydy i odkładania jej w tkance tłuszczowej!
http://www.lunchservice.com.pl/files/4713/7933/8172/fasola_bean_14314406Small_edytowany-1.jpg |
Bardzo ważną częścią świata węglowodanów jest błonnik pokarmowy, któremu poświęcę następną, oddzielną notkę :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Witaj w dyskusji! Każda wymiana opinii jest cenna. Proszę jedynie o kulturę słowa, a także powstrzymanie się przed SPAM-em.