Cześć! W kolejnym wpisie z cyklu przepisów prezentuję Wam pyszną, lekką i zdrową sałatkę. Tak naprawdę składniki mogą być przeróżne i są w pełni zależne od warzywnych preferencji każdego z nas.
Składniki: (na dużą miskę sałatki)
- Sałata lodowa- mała główka lub 3/4 dużej. Można ją również zastąpić mixem sałat.
- Feta- co prawda jest bardzo słona, ale kilka kosteczek nie powinno nas zgubić. Można ją z powodzeniem zastąpić mozzarellą albo grillowaną piersią z kurczaka. Jak widać dodatek białkowy może być naprawdę różny.
- Pomidor- jedna, dorodna sztuka.
- Papryka- 1/2 sztuki.
- Kukurydza konserwowa- pół puszki.
- Seler naciowy- 3-4 łodygi.
- Dressing- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, 3 łyżki wody, pieprz, zioła prowansalskie, łyżeczka octu winnego lub musztardy. Ja zrezygnowałam z soli ze względu na fetę. Można też wykorzystać gotowe sosy, ale oczywiście po uprzednim przeczytaniu składu, czy na pewno zawierają tylko przyprawy.
Przygotowanie: wszystkie składniki rozdrobnić, wymieszać i ok. 15 minut przed podaniem polać dressingiem.
Dodatki: ja pokusiłam się o bagietkę z masłem czosnkowym. Fajnie sprawdzą się grzanki, wykonane przez pokrojenie w kostkę chleba, obsypanie go ziołami i czosnkiem i podpieczenie ich w piekarniku do zrumienienia.
PS: jak już wspomniałam na początku sałatkę można dowolnie modyfikować i wybierać swoje ulubione warzywa i/ lub owoce. Warto sięgać po te, na które trwa właśnie sezon. Taka sałatka jest szybka w wykonaniu, a świetnie się sprawdza chociażby na studenckich domówkach ;)
ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńŚwietny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńIdealna na gorące dni.
OdpowiedzUsuń