2 sierpnia 2014

Przepis na omlet bananowy

Cześć!
Dzisiaj kolejny przepisowy wpis :) Moja gwarancja miłego i pożywnego śniadania- omlet bananowy. 


Składniki:

  • 1 jajo
  • 1 dojrzały banan
  • ok. 4 łyżki mąki
  • ok. 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajo, dodajemy sól i cukier, roztrzepujemy je widelcem. Następnie banana dzielimy na cząstki i rozgniatamy je widelcem razem z jajkiem (można to zrobić blenderem). Dodajemy mąkę- ja zawsze sypię na oko, to samo z mlekiem- nasze ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy go z dwóch stron na oleju rzepakowym na złoty kolor. 

Sposób podania: Ja najczęściej zjadam omlet posmarowany dżemem- w tym przypadku była to marmolada różana. Mniej dietetyczna wersja, ale nie mniej smaczna to dodatek Nutelli :) Omlet świetnie smakuje ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym lub bitą śmietaną. Wszystko tak naprawdę zależy od Waszej inwencji twórczej :)

Omlet jest naprawdę smaczny, bardzo puszysty i pozostawia uczucie sytości na długo. Co więcej mamy tu tylko jedno jajko, więc nie musimy obawiać się cholesterolu. Ja używam mąki pszennej 450, ale podejrzewam że i ta wyższego przemiału sprawdzi się znakomicie. Można dodać też nieco otrębów lub siemienia lnianego :)

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz