4 stycznia 2016

Przepis na domowe masło orzechowe

Witajcie w Nowym Roku :) 

Mam nadzieję, że rok 2016 będzie dla każdego z Was pomyślny :) Dzisiaj w ramach noworocznego prezentu mam dla Was przepis na masło orzechowe domowej roboty! Przepis jest bajecznie prosty, a efekt nie zawodzi- masło w smaku jest dokładnie takie, jakie powinno być :) 

Plus jest wolne od utwardzanych tłuszczów marnej jakości (które są chociażby źródłem szkodliwych tłuszczów trans). Sami kontrolujemy ponadto dodatek soli, można też z niej całkiem zrezygnować :) Chociaż ja muszę przyznać, że mam słabość do tej lekkiej słoności masła orzechowego, która świetnie komponuje się np. z dżemem na kanapkach :) 



Składniki:
  • garść orzeszków ziemnych (ja kupiłam prażone, niesolone),
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • łyżka wody
  • sól do smaku
Przygotowanie: Wszystkie składniki należy zblendować. Od waszych preferencji zależy czy będzie to gładka masa, czy będzie miała małe kawałki chrupiących orzeszków :) Olej i woda służą nadaniu kremowej konsystencji i są spoiwem masła- bez nich byłoby zbyt suche. Masło orzechowe warto przełożyć do słoika, można przechowywać je do kilku dni, najlepiej w lodówce. 

Masło orzechowe świetnie komponuje się ze słodkim dżemem lub bananem- można wykorzystać te składniki przygotowując kanapki. Masło można też wykorzystać jako dodatek do porannej owsianki. To moje ulubione propozycje, może macie jakieś inne? Piszcie w komentarzach!

I na koniec chciałabym nieco wspomnieć o wartości odżywczej masła orzechowego- w jego składzie królują tłuszcze, ale to nic złego, bo w przeważającej części są to te dobre dla nas tłuszcze wielo- i jednonienasycone (szczególnie dużo jest tych drugich). Niestety tak duży udział tłuszczów sprawia, że masło orzechowe jest bardzo kaloryczne- nie należy zajadać się nim łyżkami, ale powinien on stanowić dodatek do naszych potraw. Ponadto orzechy są świetnym źródłem błonnika pokarmowego. W orzeszkach nie brakuje też białka roślinnego, potasu, magnezu, witaminy E, żelaza i cynku, a także witamin z grupy B. Masło orzechowe jest bardzo zdrowe więc sięgajmy po nie często, ale w niezbyt dużych ilościach ;) Z pewnością jest też 10000% razy lepsze od kremów typu Nutella, które zawierają w swoim składzie utwardzone tłuszcze i morze cukru, czyli składniki, których każdy z nas powinien unikać.
https://zdrowyprzedszkolak.pl/images/redakcja/9080/artykuly/zywienie/nutella_grafika.jpg
A przy dzisiejszym gotowaniu towarzyszył mi Lionel Richie i jego piosenka Three times a lady. Odkąd usłyszałam ją w filmie What's your number skutecznie się do mnie przyczepiła ;) Ale może to tylko dlatego, że w filmie śpiewał ją Chris Evans ;) 



Mam nadzieję, że własnoręcznie przyrządzone masło orzechowe będzie Wam smakować :)

15 komentarzy :

  1. Uwielbiam masło orzechowe :) Ja z kolei lubię robić masło kakaowe, gdzie do masła dodaję kakao i odrobinkę cukru i łyżką mieszam składniki :) Takie masełko po prostu palce lizać ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukałam właśnie alternatywy dla dżemu i to jest to. Wypatrzylam juz nawet w sklepie masło z dobrym składem, ale może się skuszę na takie domowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto, a i wychodzi dużo taniej niż masło orzechowe ze sklepu :)

      Usuń
    2. Właśnie - będzie nawet taniej :) same plusy :)

      Usuń
  3. Uwielbiam, sama robię i zauważyłam, że czasami muszę coś dodać, żeby masło miało odpowiednią konsystencję, a czasami nie dodaję nic i jest ok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze chciałam spróbować masła orzechowego ale bałam się, że jak kupię raz to będę kupować nałogowo, tak jak kiedyś Nutellę i słodycze. Ale może kiedyś wypróbuję Twój przepis. Zwykle jadam orzechy w normalnej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe masełko najlepsze! Ja robiłam też z nerkowców :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie robiłam masła orzechowego... Najwyższy czas to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pokażę żonie przepis, bo jest ogromną fanką masła orzechowego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak się w końcu doczekam blendera, to chyba pierwsze co robię takie masło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze jest miksować orzechy w małych porcjach, aby blender wyszedł cało z tej zabawy :) To tak na przyszłość, jak już zdobędziesz blender :) A warto, bo bardzo się przydaje ;)

      Usuń
  9. Masło orzechowe pod każdą postacią jest mega, domowego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nasłuchałam się o domowym maśle orzechowym, muszę je w końcu przygotować ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam masło orzechowe! Kiedyś też się skusiłam, żeby zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj w dyskusji! Każda wymiana opinii jest cenna. Proszę jedynie o kulturę słowa, a także powstrzymanie się przed SPAM-em.