Oj zaniedbałam bloga w ostatnich miesiącach. To wszystko wina pisania pracy licencjackiej! ;)
Dzisiaj przedstawiam szerszej publiczności mój najukochańszy przepis na zupę krem z soczewicy. Przysięgam, że każdy kto spróbuje, to się zakocha! :D To idealna, lekko słodka, pożywna zupa, która niesie ze sobą dobrodziejstwa warzyw i nasion roślin strączkowych.
Składniki:
- włoszczyzna (może być mrożona): ilość jest dowolna, ale im więcej tym lepiej! ja zwykle daję ok. 3 marchewek, pietruszkę, kawałek selera, 1 niedużego pora lub ok. 2 szklanki włoszczyzny w paski (mrożonej;
- natka pietruszki: dodajemy do wywaru, możemy również zostawić nieco do przyozdobienia zupy na miseczce;
- czerwona soczewica: 1- 1,5 szklanki, zależy pożądanej gęstości zupy;
- masło extra: 1 łyżka
- przyprawy: liść laurowy (ok. 2), ziele angielskie (ok. 3), pieprz, sól, łyżeczka cukru, czerwona papryka (łyżka), kurkuma (łyżka), curry (szczypta);
Przygotowanie: Gotujemy wywar z warzyw z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu i soli, a także natki pietruszki. Gdy warzywa będą półmiękkie dodajemy soczewicę (nie trzeba jej namaczać, po prostu sypiemy) oraz masło i gotujemy ok. 20 minut. Następnie dodajemy resztę przypraw, gotujemy jeszcze minutkę, następnie zdejmujemy zupę z gazu i miksujemy blenderem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
PS. Koniecznie dajcie mi znać czy i Wam zasmakowała!
Ewka Chodakowska, którą na bieżąco obserwuję często proponuje przepisy z soczewicą, a ja nigdy jej nie jadłam... Jestem ciekawa, jak smakuje- muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: http://biegiemdomarzen.blogspot.com/
Moja motywacja, żeby w końcu spróbować soczewicę!
OdpowiedzUsuńSoczewica jest bardzo delikatna w smaku, w porównaniu do innych strączków, lekko słodkawa :) Ja ją uwielbiam, a zupę robi się bardzo szybko! Spróbujcie koniecznie!
OdpowiedzUsuńFajny przepis :) Lubię zupy krem. Są łatwostrawne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Serdecznie !
Patryk - żywieniowiec