16 września 2014

Placuszki z cukinii

Hej :) Chyba jestem nieco monotematyczna, ale dziś po raz kolejny sięgam po przepis, którego główną bohaterką jest cukinia. Bardzo lubię jej łagodny, nieco słodkawy smak, co sprawia, że jest uniwersalna w kuchni. Dziś prezentuję przepis na placuszki z cukinii. 
Składniki:

  • jedna duża cukinia lub 2 mniejsze (ja miałam cukinię prosto z ogródka i była ona dużo większa niż ta dostępna w sklepach)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, łyżeczka cukru
  • zielenina: natka pietruszki i koperek
  • 5 kopiastych łyżek mąki
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
Przygotowanie: Cukinię starkować na dużych oczkach, posolić (ok. 1 łyżeczka) i odstawić na 15 minut, aż puści sok. Po tym czasie cukinię należy odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, starkowaną marchew, zieleninę, przyprawy, mąkę, śmietanę i jaja. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie wyraźnie za rzadkie, warto dodać jeszcze nieco mąki. Placuszki smażymy na oleju rzepakowym z dwóch stron, aż będą miały złocisty kolor.

Sposób podania: polecam zajadać się placuszkami w połączeniu z sosem czosnkowym lub ze śmietaną i odrobiną cukru. Podejrzewam, że z tarkowanym żółtym serem też smakowały by pysznie, ale to już spora ilość tłuszczu- nie przepadam za nim w tak dużych ilociach.

Smacznego! :D

3 komentarze :

  1. Zapowiada się na przepyszny!
    Będę musiała w najbliższym czasie wypróbować ten przepis
    nakrywka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowa alternatywa placków ziemniaczanych ;) Uwielbiam placki. Sam muszę kiedyś takie placki zrobić :) Polecam fajny przepis na razowe pierogi z serem na słodko oraz pierogi razowe z kaszą gryczaną. Ostatnio robiłem. Bardzo pyszne są :) Przepisy na te pierogi można będzie znaleźć na moim blogu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Twoje przepisy, a w sprawie cukinii jestem też ostatnio monotematyczna. Ostatnio uwielbiam robić leczo, bo tam jest cukinia w składnikach. Zastanawiałam się jakie jeszcze potrawy można z niej przyrządzić i właśnie pomyślałam o plackach. Jeszcze nigdy nie jadłam, ale zacznę :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj w dyskusji! Każda wymiana opinii jest cenna. Proszę jedynie o kulturę słowa, a także powstrzymanie się przed SPAM-em.