Cześć :) W dzisiejszym wpisie bohaterem będzie mój niedawny obiad :) Dopadło mnie wakacyjne lenistwo, a w brzuchu mi burczało ;) Postanowiłam zrobić coś naprawdę szybkiego i smacznego. Mając pół paczki warzyw na patelnię, stwierdziłam że idealnie pasować będzie do nich sos beszamelowy i nieco mozzarelli, której jestem fanką.
Podaję przepis na taką porcję:
Składniki:
- pół paczki mrożonych warzyw na patelnię
- pół kulki mozzarelli
- sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 płaskie łyżki mąki, szklanka mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku
Przygotowanie:
- sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie połączyć, aby nie było grudek; następnie stopniowo dodajemy szklankę ciepłego mleka, ciągle mieszając; dodajemy szczyptę soli, pieprzu, gałkę muszkatołową oraz w mojej wersji nieco czosnku
- warzywa (bez rozmrażania) wysypać na blaszkę posmarowaną masłem, wymieszać z beszamelem,
- mozzarellę pokroić na plastry i ułożyć na wierzchu
- całość zapiekać około 30 minut w 180 stopniach, warzywa można dziubnąć widelcem i sprawdzić czy są miękkie
Danie jest bardzo pożywne, no i przede wszystkim zdrowe ;) Ja najadłam się połową tej porcji.
Polecam! ;)
Swietny przepis, a akurat nie mialam pomyslu na jutrzejszy obiad, a ten wyglada przepysznie, i poskladnikach na takowy sie zapowiada, az slinka cieknie. Zaraz popatrze na inne wpisy, bo jestem pewna ze znajde cos jeszcze co mogloby mi zasmakowac :)
OdpowiedzUsuńI zapraszam Cie na mojego bloga nakrywka.blogspot.com bedzie mi milo jak mnie odwiedzic
Super ciekawe informacje
OdpowiedzUsuń