Witajcie!
Nadeszła pora na kolejny przepis :) Tym razem będzie to pyszny pasztet z cukinii. Już niedługo w ogródkach pojawi się nasza główna bohaterka, na co czekam z utęsknieniem, bo wprost przepadam za cukinią i jej łagodnym smakiem. W zeszłym roku dostałam od cioci przepis na pasztet z cukinii i już następnego dnia zabrałam się do roboty :D
Składnik
- 3 szklanki cukinii tarkowanej
- 3 marchewki
- pęczek natki pietruszki
- 5 jaj kurzych
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 szklanki bułki tartej (cukinia puści dużo soku, bułka go wchłonie)
- nieco vegety do smaku (dosłownie szczypta, by nie zdominowała smaku)
- 30 dkg sera dojrzewającego np. gouda (ale spokojnie można z niego zrezygnować)
Wszystkie warzywa trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach- ja miałam pomoc robota kuchennego więc to było raz dwa zrobione :) Dodajemy do marchewki i cukinii bułkę tartą, olej, posiekaną natkę pietruszki, oraz tarty ser. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do pasztetu, a białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie mieszamy ją delikatnie z masą. Można doprawić solą oraz pieprzem i wybranymi przyprawami.
Całość przekładamy do keksówki wysypanej bułką tartą. Pasztet pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Pasztet jest pyszny, delikatny i przyjemnie wilgotny :)
Oto efekt końcowy:
Smacznego!
wygląda przepysznie... kurcze, ja za bardzo nie potrafię gotować. Myślisz, że można gdzieś taki kupić? w sklepie czy w restauracji? próbowałaś czy zawsze przygotowujesz go sama?
OdpowiedzUsuńNie wiem czy można by gdzieś dostać takie gotowy pasztet, ale zachęcam do wypróbowania swoich sił w kuchni! :) Tak naprawdę to tylko rozdrobnienie składników i wymieszanie ich z pianą z białek, dzięki czemu pasztet jest puszysty. Podejrzewam, że nawet jakbyś dała całe jajka, bez bawienia się w ubijanie piany, to nic by się nie stało ;) Albo spróbuj zrobić pasztet z połowy porcji- nawet jak nie wyjdzie, to chociaż nie zmarnujesz tak wielu produktów ;)
UsuńKurcze muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z cukinii :)
OdpowiedzUsuńSuper ciekawe informacje
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo ciekawy
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja na posiłek.
OdpowiedzUsuń