Dzień dobry!
Przed nami kolejna część
dietetycznych definicji. W dzisiejszym wpisie skupie się na pojęciach
dotyczących żywności .
Czy w ogóle jest żywność?
Najprościej- wszystkim tym, co możemy zjeść. Odnosi się to zarówno do
pojedynczych produktów, jak i gotowych potraw, dań i posiłków.
- Według ustawy: jest to środek spożywczy, każda substancja lub produkt: przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony; organiczny lub nie; pochodzenia: roślinnego, zwierzęcego, otrzymywany drogą syntezy chemicznej; przeznaczony do spożycia przez ludzi; który po przyjęciu doustnym ulega w przewodzie pokarmowym człowieka strawieniu, a po wchłonięciu może być dla ustroju: źródłem energii, budulcem, współdziałać w procesach metabolicznych.
- Środek spożywczy: substancja lub mieszanina, zawierająca jeden lub więcej składników odżywczych i jest przeznaczona dla ludzi do spożycia w stanie naturalnym lub po przetworzeniu.
- Dietetyczny środek spożywczy: produkt, który ze względu na skład i sposób przygotowania jest przeznaczony do żywienia ludzi w przypadkach określonych chorób lub stanów fizjologicznych.
Podsumowując środkiem spożywczym
może być np. mleko spożywcze 3,2%. Dietetyczny środek spożywczy musi
ulec pewnej modyfikacji, aby mógł zostać podany osobie chorej- produkt taki
musi być łatwo strawny i niedrażniący przewodu pokarmowego. Osobie takiej
możemy podać np. mleko o obniżonej zawartości tłuszczu. W przypadku nietolerancji laktozy możemy sięgnąć po mleko o obniżonej jej zawartości.
3. Odżywka:
środek spożywczy o składzie wzbogaconym w określone składniki odżywcze lub o
zwiększonej naturalnej zawartości tych składników, przeznaczony do żywienia
ludzi wymagających wzmożonego spożycia. Produkty takie są specjalnie
oznakowane, zaspokajają szczególne potrzeby różnych osób. Przykłady:
a.
Preparaty do żywienia niemowląt- mleko początkowe,
następne;
b.
Środki spożywcze w dietach o ograniczonej ilości
energii;
c.
Środki spożywcze dla diabetyków, niskosodowe, bezglutenowe,
dla osób o zwiększonym wysiłku fizycznym;
d.
Środki specjalnego przeznaczenia medycznego.
![]() |
http://www.wiecejnizzdrowie.pl/wp-content/uploads/bigstock-Gluten-Free-34403795.jpg |
4. Składnik pokarmowy: zawarty
naturalnie w środku spożywczym, związek chemiczny, który może mieć charakter odżywczy
lub nieodżywczy (składniki balastowe, smakowo- zapachowe, antyodżywcze,
szkodliwe). Składnikami pokarmowymi będą białka, tłuszcze i węglowodany.
5. Składnik odżywczy:
najmniejsza cząsteczka organiczna lub
nie, która po uwolnieniu w procesach trawienia i po wchłonięciu może być:
źródłem energii, budulcem, lub uczestniczyć w procesach przemiany materii. Są
to: aminokwasy, glukoza, witaminy.
6. Używka- substancja, która nie
zawiera składników odżywczych, ale jest spożywana ze względu na jej właściwości
organoleptyczne lub fizjologiczne: alkohol, kawa, herbata, przyprawy.
![]() |
http://naobcasach.pl/wp-content/uploads/2010/08/29-08-09_23-30-350x262.jpg |
7. Zanieczyszczenia:
substancja obca, która przeniknęła do środka spożywczego w sposób
niezamierzony, wskutek niewłaściwego postępowania w toku jego produkcji lub
obrotu, względnie jako następstwo skażenia środowiska. Zanieczyszczenia są
kontrolowane i ich zawartość jest regulowana odpowiednimi przepisami prawnymi.
Jest jeszcze kilka definicji, ale są one na tyle ważne i obszerne, że wkrótce poświęcę im oddzielne wpisy :)
Następna notka będzie dotyczyła bilansu energetycznego i jego konsekwencji dla naszej masy ciała.
Dodatki do żywności to substancje dodawane do produktów spożywczych w celu poprawy ich smaku, wyglądu lub trwałości. Są one szeroko stosowane w przemyśle spożywczym.
OdpowiedzUsuńJako kluczowy składnik wielu przepisów, syrop cukru inwertowanego jest ceniony za swoją zdolność do zatrzymywania wilgoci, co znacząco poprawia jakość wypieków. Użycie syropu w produkcji ciast i ciastek zapewnia ich miękkość i długotrwałą świeżość.
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo interesujący
OdpowiedzUsuń