21 maja 2018

Czekoladowe kulki szczęścia

Czasem dla zachowania zdrowia psychicznego należy zjeść coś słodkiego. Tak jest moja osobista opinia. Nawet gdy planuję jadłospisy dla pacjentów, to dbam o to, żeby znalazło się w nich coś smacznego. Najlepsze (i najzdrowsze) słodkie przekąski, to takie oparte na owocach, a także warzywach, nasionach, pestkach i orzechach. Czy to sałatka owocowa, czy koktajl, a może pyszna owsianka na słodko na śniadanie- moim zdaniem łasuchom pomaga to przetrwać początkowe dni diety. Oczywiście podobno są osoby, które słodkości nie lubią- ale takimi podejrzanymi typami spod ciemnej gwiazdy nie będziemy się dziś zajmować ;) 

A teraz żarty na bok, pora na przepis! Mam dla Was czekoladowe kulki szczęścia! Nie dość, że pyszne i bardzo proste w wykonaniu, to jeszcze bardzo wartościowe. Kakao i orzechy dostarczą nam moc magnezu. Witamina E zostanie nam dostarczona z orzechami, a także płatkami. Moc witamin z grupy B też zgłasza swoją obecność! Płatki i wiórki, a także i orzechy to świetne źródło błonnika pokarmowego- dzięki niemu kulki mogą stanowić fajną przekąskę w ciągu dnia. Gdy zjemy do tego owoc lub wypijemy jakiś dobry koktajl to mamy w miarę przyzwoity posiłek. A nie mamy wyrzutów sumienia! Każdy wygrywa :) 

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych- tradycyjne, górskie będą nieco za twarde, spokojnie można też użyć innych płatków lub zmieszać kilka rodzajów
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich- lub innych- co lubicie
  • 4 łyżki mleka
  • 50 g masła lub ewentualnie oleju kokosowego- musi to być tłuszcz, który zmienia swoją formę na stałą pod wpływem temperatury i scala nam kulki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
Przygotowanie: rozpuścić w małym naczyniu lub garnuszku masło, miód i dodać mleko. Można to przygotować na kuchni lub wrzucić do mikrofalówki i rozpuścić. Do masy dodajemy posiekane orzechy, wiórki kokosowe (można zostawić nieco do dekoracji), a także płatki owsiane (można je podprażyć na suchej patelni, ale nie jest to konieczne). Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Chcemy aby masa była dosyć twarda, ale nadal elastyczna, aby łatwiej formowało się kulki. Ręce zwilżamy wodą i formujemy małe kuleczki, które układamy na folii aluminiowej. Można dodatkowo obtoczyć je w kakao lub wiórkach kokosowych. Na koniec znowu wędrują do lodówki aby stwardniały. 

Nic trudnego, prawda? A takie kuleczki skutecznie mogą poprawić nam humor :) Oczywiście poprawianie sobie humoru jedzeniem jest bardzo złym nawykiem żywieniowym, ale tak od czasu do czasu... Nie dajmy się po prostu zwariować :)

3 komentarze :

  1. Fajne słodkości do kawy :) Z chęcią zjadłbym takie czekoladowe kuleczki :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Jak dobrze, że istnieją zdrowe słodycze :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj w dyskusji! Każda wymiana opinii jest cenna. Proszę jedynie o kulturę słowa, a także powstrzymanie się przed SPAM-em.