19 lutego 2015

Przepis na drożdżowe rogaliki

Hej, hej :) 

Jak upływa Wam rok 2015? Mam nadzieję, jesteście mniej zapracowani niż ja ;) Po gorącym, sesyjnym okresie na studiach, powracam z nową energią i większą ilością czasu do wykorzystania. 

W dzisiejszym wpisie przepis na przepyszne drożdżowe rogaliki, które nazywam żartobliwie "świętymi", gdyż przepis dostałam od katechetki, z którą miałam przez pewien czas religię w liceum. Są naprawdę proste w wykonaniu, chociaż zawijanie rogalików jest dość pracochłonne- to dobry pomysł na wspólne gotowanie ;) Smaczne i na pewno lepsze od rogalików kupionych w sklepie (a już nie daj Boże 7 daysów!). Tylko sprawdzone, naturalne składniki, które można znaleźć w kuchni każdej szanującej się Pani Domu (albo Pana) ;)




Składniki: (ciasto)

- 250 g śmietany 18%
- 60 g drożdży
- Jajko
- Szczypta soli
- 4 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- Opcjonalnie: 1/2 szklanki cukru (zależy czy chcemy rogaliki wytrawne, czy słodkie)

Dodatkowo:

- Dżem, budyń lub inne składniki na nadzienie
- Jajko do posmarowania rogalików
- Cukier do posypania


Przygotowanie:  Śmietanę zagnieść z drożdżami, jajkiem, roztopioną i wystudzoną margaryną, solą i przesianą mąką oraz opcjonalnie z cukrem. Potem podzielić ciasto na mniejsze porcje i uformować wałkiem w koło. Należy je pokroić w trójkąty (jak tort). Na każdy trójkąt nałożyć marmoladę (na szerokim końcu) i zawinąć. Rogi trzeba zacisnąć, żeby marmolada nie wypłynęła. Rogaliki odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły i następnie posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać cukrem. Piec 15-20 min. w temp. 180 stopni, aż będą zarumienione i wyrośnięte. Ilość rogalików z jednej porcji to 2 duże i 2 wąskie blachy- oczywiście zależy to od wielkości rogalików ;)



Uwagi: Nadzienie do rogalików zależy wyłącznie od Waszej fantazji! Ja lubię, te nadziewane dżemem, najlepiej o jakimś wyrazistym smaku, porzeczkowym lub truskawkowym. Z budyniem są delikatniejsze, ale równie smaczne. Piekłam też kiedyś rogaliki z serem i szynką, były równie smaczne, jak te słodkie :)

Polecam serdecznie ten przepis, a jak go wypróbujecie, dajcie znać w komentarzach czy rogaliki Wam smakowały! (Chociaż głowę dam, że na 100% tak ;D)

2 komentarze :

  1. Mniam, pysznie wyglądają :) Bardzo lubię takie małe pyszności :)
    Mnie się ten rok bardzo podoba - zabiegany i pracowity, ale ile daje satysfakcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

    OdpowiedzUsuń