20 września 2015

Owsianka jest dobra na wszystko! O jej zaletach i 3 szybkich sposobach przygotowania.

Follow my blog with Bloglovin

Cześć!
Lato chyba się z nami powoli żegna, robi się zimno, a i poranki są mniej jasne i radosne :( Człowiek ma ochotę schować się pod kołdrę i nie wychodzić :) Tylko niestety trzeba, a przed wyjściem z domu trzeba zjeść pożywne śniadanko! Potrzebujemy go, aby mieć siłę i energię zmierzyć się z nadchodzącym dniem. Przedstawiam Wam dzisiaj 3 szybkie sposoby przygotowania pysznej owsianki. 
Pod koniec wpisu, dla ciekawskich co takiego dobrego jest w owsiance, nieco o jej wartości odżywczej :) Zapraszam!

Mmmm... jedna z moich propozycji to owsianka z borówkami, malinami i 2 kosteczkami białej czekolady (biała czekolada do najzdrowszych nie należy, więc sięgajmy po nią tylko od czasu do czasu!). 
Jak więc przygotować owsiankę, ale się przy tym nie napracować? To proste!
  • Sposób pierwszy: Owsianka tradycyjna

Jest to nieco bardziej czasochłonny sposób. Płatki owsiane (tu mogą być jak najmniej przetworzone, górskie) zalewamy w garnuszku mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając. Pod koniec dodajemy nasze ulubione dodatki, typu orzechy, owoce suszone, przyprawy (cynamon). Ja zalecam zrezygnować z dosładzania owsianki, szczególnie gdy sięgamy po owoce. Owoce świeże lepiej dodawać już do miseczki, po skończonym gotowaniu. 
  • Sposób drugi: Owsianka z mikrofalówki
Nie wiem jak wygląda życie bez mikrofalówki i nie chcę się dowiadywać ;) To najbardziej użyteczny sprzęt i pomoc w kuchni! Wystarczy wsypać do miseczki owsiane płatki, ale tym razem błyskawiczne, zalać mlekiem (trzeba wziąć pod uwagę, że płatki nieco napęcznieją i wciągną mleko!). Wystarczy 1 minuta, aby owsianka była naprawdę gorąca, a płatki miękkie. Wrzuć ulubione dodatki i ciesz się błyskawicznym śniadaniem! 
  • Sposób trzeci: Owsianka ze słoika
To coś dla porannych śpiochów. Owsianka w słoiku doskonale nadaje się do zabrania do szkoły, na uczelnię lub do pracy na II śniadanie :) Płatki owsiane należy wsypać do słoika, do około 1/3 objętości, następnie dopełnić mlekiem. Można dodać 1- 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodatki typu suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe można dodać w tym momencie, świeże owoce dodajemy przed spożyciem. Słoik zakręcamy i wstawiamy na noc do lodówki. Rano wystarczy wyjąć słoik z lodówki, aby cieszyć się śniadankiem, które doda nam energii na cały poranek!
https://www.flickr.com/photos/meginsanity/5777093323/
Oczywiście płatki owsiane możecie zastąpić innymi płatkami, owsianka jest jednak chyba najbardziej popularna. Kiedyś owsianka kojarzyła mi się z czymś okropnym, to chyba zasługa książek, które czytałam w młodości, filmy dorzucały swoje 3 grosze :) Gęsta papka bez smaku, taki jest utrwalony w popkulturze obraz owsianki. Ale na szczęście to się zmienia i owsianka kojarzy się bardziej z miseczką pełną zdrowia ;)

Poświęćmy jeszcze chwilę dodatkom do owsianki. Co można do niej dodać:
  • świeże owoce: banany, jabłko, nektarynkę, maliny, borówki (im więcej tym lepiej)
  • owoce suszone: morele, rodzynki, śliwki (3-4 sztuki wystarczą)
  • orzechy, pestki: słonecznik, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, migdały (1 łyżka będzie optymalna)
  • przyprawy: wanilia, cynamon
  • inne: 2 kostki czekolady (najlepiej gorzkiej), kakao, wiórki kokosowe

A co takiego dobrego, pod względem wartości odżywczej, kryje się w płatkach owsianych? Przede wszystkim węglowodany złożone, które trawią się wolno, poziom cukru we krwi podnosi się stopniowo. Ponadto błonnik pokarmowy. Razem zapewniają długie uczucie sytości. Błonnik pomaga obniżyć cholesterol, a także pozytywnie wpływa na pasaż jelitowy. Jeśli chodzi o białko, to dodatek mleka sprawia, że posiłek taki zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Płatki zawierają kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone, przy małym udziale nasyconych kwasów tłuszczowych. Mają bardzo małą zawartość sodu. Są dobrym źródłem potasu, magnezu, żelaza, witaminy E oraz witamin z grupy B. 

Mam nadzieję, że przekonałam Was do dania szansy owsiance ;) Słyszałam też o zapiekanej owsiance, jeśli znacie jakiś dobry przepis na tą wersję owsianki, to poproszę! ;)

18 komentarzy :

  1. Jak ja lubię płatki owsiane. Mógłbym jeść je kilogramami ;) Takie śniadanko jest lepsze niż te kolorowe i dosładzane musli, gdzie nawalą m.in. syropu glukozow-fruktozowego. Płatki błyskawiczne są fajne, bo kilka sekund można je przygotować :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie rozbraja, jak niektóre firmy reklamują swoje płatki jako zdrowe i przyjazne dla figury, a tam w składzie może cukru i innych substancji słodzących.

      Usuń
    2. Zgadzam się z Panią :) Już gorszej reklamy nie mogą zrobić. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Owsianka nie bez przyczyny jest nazwana królową śniadań. Bardzo ją lubię i teraz trochę brakuje mi jej gdy odstawiłam gluten

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o mam ten sam problem, ale chyba raz kiedyś sobie na nią pozwolę, choć brzuch poboli :(

      Usuń
  3. Uwielbiam owsianki, szczególnie jesienią i zimą :) Od siebie dodam jeszcze jedną metodę robienia owsianki, totalnie dla leniuchów: wieczorem w garnuszku zalewam płatki gorącą wodą. W nocy zdążą zmięknąć, a z rana dolewam mleka i podgrzewam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł :) Wypróbuję taką wersję :)

      Usuń
  4. Lubię owsiankę, ale rano nie mam wystarczająco dużo czasu aby ją przygotować - muszę wypróbować przepis ze słoikiem, bo nie mam mikrofalówki (i nie narzekam na jej brak). Co do dodatków - ja lubię dodać łyżeczkę miodu i suszone owoce :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słoikowa owsianka to idealny sposób, gdy rano nie ma czasu :)

      Usuń
  5. A ja przygotowuję owsiankę w jeszcze inny sposób :) Ponieważ wolę wersję na zimno od wersji na ciepło, płatki owsiane zalewam gorącą wodą. W zależności od tego czy mam górskie czy błyskawiczne, to odpowiednio na całą noc lub dosłownie kilkanaście minut. Tak namoczone płatki przerzucam do głębokiego talerza i dopiero dodaję mleko oraz inne dodatki :) Ponieważ jednak zbliża się wczesne wstawanie na uczelnię, chyba wypróbuję owsiankę ze słoiczka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To słoikowa Ci posmakuje, bo jest właśnie na zimno :) Ja wolę na ciepło, szczególnie gdy pogoda za oknem marna ;)

      Usuń
    2. Też robię tak jak Ty. Wieczorem zalewam gorąca wodą a rano już w pracy wlewam tylko mleko do miski. No i dodatki - żurawina, orzechy, jabłko, cynamon, chia

      Usuń
  6. Właśnie postanowiłam dać szansę owsiance. I kiedy mój mąż będzie zajadał się Nesquikiem, ja będę mu towarzyszyć ciepłym, zdrowym talerzem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto i męża przekonać do owsianki! :)

      Usuń
  7. Jestem za 3 opcją. Rano nie znalazłabym czasu na tradycyjną, za dużo mieszania ;) jeżeli chodzi o spożycie płatków owsianych to ostanio nadrabiam jedząc ciasteczka owsiane ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo uwielbiam ciasteczka owsiane :) To taka pyszna przekąska, która jednocześnie jest też zdrowa i pożywna :)

      Usuń
  8. Owsianka to chyba najlepszy sposób na śniadanie! Jest bardzo pożywna, i daje energie na cały poranek :) W dodatku jest pyszna! Ja polecam owsiankę z borówkami, truskawkami i kiwi.... uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń