Hej :)
Ostatnio tematem bardzo na czasie jest zakwaszenie organizmu. Reklamy przekonują nas, że aby przywrócić naszym organizmom równowagę kwasowo- zasadową potrzebujemy ich wspaniałych tabletek i innych specyfików. Tak naprawdę powinniśmy sięgać po prostu po odpowiednią żywność- tylko tyle, ale czasami aż tyle, prawda? ;)
Cytując za Wikipedią: Równowaga kwasowo-zasadowa - stan utrzymania optymalnego stężenia jonów wodoru w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych i zewnątrzkomórkowych ustroju będący wynikiem licznych mechanizmów homeostazy ustrojowej.
Homeostaza ustrojowa to, prościej rzecz ujmując, równowaga naszego organizmu. W każdym momencie naszego życia, nasze ciała dążą do optymalnego stanu, który pozwoli nam na dobre funkcjonowanie w środowisku. Aby to osiągnąć przez lata ewolucji wykształciliśmy pewne mechanizmy obronne i zapobiegawcze. Ale w czasach, gdzie pędzący świat przerasta zdolności adaptacyjne naszych organizmów pojawiają się problemy.
Odpowiednia żywność pomoże nam utrzymać nasze organizmy w równowadze, dostarczając im potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania związków.
http://jak-wyczyscic.pl/wp-content/uploads/2012/12/skala-ph.jpg |
Prawidłowe pH naszej krwi to 7,365 (w skali 0-14). Przy pH krwi =6,95 następuje śpiączka cukrzycowa i śmierć, a pH=7,7 jest przyczyną drgawek tężyczkowych i może prowadzić do śmierci.
Nawet niewielkie wahania pH mogą mieć szkodliwe konsekwencje, choć może nie od razu tak drastyczne :) Na pewno spowoduje to jednak znacznie obniżenie wydolności organizmu i naszego nastroju. Będziemy bardziej podatni na negatywny wpływ środowiska, infekcje i stres.
Spójrzmy najpierw na elementarne składniki żywności, którymi są pierwiastki:
Pierwiastki zakwaszające
|
Pierwiastki alkalizujące
|
P- fosfor
|
Na- sód
|
S- siarka
|
K- potas
|
Cl- chlor
|
Ca- wapń
|
Mg- magnez
|
Analogicznie do tabelki, produkty obfitujące w pierwiastki zakwaszające organizm, będą go zakwaszać, a te o działaniu zobojętniającym będą alkalizować organizm.
Zakwaszenie organizmu powodują:
- Produkty pochodzenia zwierzęcego: mięsa, ryby, jaja
- Fermentowane produkty mleczne: kefiry, maślanki
- Produkty zbożowe: pieczywo, kasze, makarony, ryż,
- Cukier i słodycze, w tym czekolada i kakao
- Syntetyczne słodziki, konserwanty, barwniki
- Potrawy smażone
- Herbata, kawa
- Napoje alkoholowe
- Leki
- Tytoń
- Stres
http://www.tapeciarnia.pl/tapety/normalne/118999_grill_mieso_szaszlyki.jpg |
Za alkalizację (odkwaszenie) organizmu odpowiadają:
- Warzywa i owoce
- Kiełki
- Nierafinowane oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany
- Mleko i niefermentowane produkty mleczne: jogurty naturalne
- Naturalny miód pszczeli
- Quinoa. amarantus, gryka, kasza jaglana
- Zielona herbata, herbatki ziołowe
- Umiarkowana aktywność fizyczna
http://www.tapeteos.pl/data/media/723/big/owoce_i_warzywa_2560x1600_009.jpg |
Jaki jest najlepszy sposób na zachowanie równowagi kwasowo- zasadowej organizmu? Różnorodny sposób odżywiania, ze zwróceniem szczególnej uwagi na produkty odkwaszające. Niech żywność będzie nisko przetworzona, świeża i dobrej jakości. Ważne jest unikanie używek, a także dbanie o dobrą kondycję psychiczną, poprzez unikanie stresu. Nie zapominajmy również o codziennej aktywności fizycznej! :) Te wskazówki na pewno pozwolą Wam się cieszyć lepszym zdrowiem i samopoczuciem :)
Fajny wpis :) Należy dodać, że żelazo jest pierwiastkiem, który również należy do zasadotwórczych. Dużo ludzi o tym zapomina :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Hallo! Czy sód jest alkaizujący? Na Cl - to sól, a sól o ile wiem, zakwasza. Jest zabroniona we wszystkich dietach leczniczych i oczyszczających, które alkaizują. Nie jestem chemikiem, ale czy to nie jest błąd?
OdpowiedzUsuńUnknwu , Nie ma błędu, jeśli spożywamy naturalną sól kopaną ( nie warzoną ) Z soli a właściwie chloru powstaje kwas solny - żołądkowy. Jeśli żołądek nie wytrawi białek, a one przejdą dalej do jelita, zostanie zużytych sporo jonów alkalizujących. Utrata tych jonów spowoduje nadreprezentację jonów zakwaszających.
OdpowiedzUsuńWówczas organizm kwaśnieje, a mocz wypala trawę. :-)