1 maja 2017

Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto

Witajcie :)

Niedoczynności tarczycy i choroba Hashimoto zdają się wyrastać w ostatnim czasie jak gdyby po deszczu. Coraz większemu gronu osób stawiana jest taka diagnoza, szczególnie jednak kobietom. 

Choć mogłoby się zdawać, że tarczyca jest dość małym narządem, kłopoty z nią, dają ogromne objawy. Jej hormony wpływają na całe funkcjonowanie organizmu człowieka, trudno znaleźć jakiś narząd lub układ, który funkcjonowałby w oderwaniu od tarczycy. Dlatego tak ważna jest kontrola hormonów, a w przypadku wykrytych nieprawidłowości- odpowiednie leczenie, zarówno przez endokrynologa i farmakoterapię, jak i dietetyka i odpowiednią modyfikację sposobu żywienia. Ja oczywiście służę Wam tym drugim ;)

Mam dla Was kilka zaleceń żywieniowych, których wprowadzenie, może pomóc w walce z objawami chorej tarczycy. Dziś zajmę się niedoczynnością tarczycy, a także chorobą Hashimoto, a następnym razem nadczynnością. 

Na początku krótko chciałabym wspomnieć o różnicach między niedoczynnością tarczycy, a chorobą Hashimoto, które właściwie, dają podobny obraz kliniczny- czyli objawy. 
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Diagram_showing_the_position_of_the_thyroid_gland_CRUK_363.svg/2000px-Diagram_showing_the_position_of_the_thyroid_gland_CRUK_363.svg.png

Tarczyca
odpowiada za produkcję ważnych dla funkcjonowania całego organizmu hormonów- trójjodotyroniny (ft3) i tyroksyny (ft4). Wpływają one między innymi na trawienie pokarmów i metabolizm. Niedoczynność tarczycy oznacza stan, w którym tarczyca produkuje za mało hormonów, co daje objawy takie jak: brak energii, senność, uczucie zimna, sucha skóra, wypadające włosy, łamliwe paznokcie, zaparcia, wzrost masy ciała i trudności ze schudnięciem, zwolnienie metabolizmu, obniżenie nastroju, niechęć do wysiłku fizycznego, nieregularne miesiączki i problemy z zajściem w ciążę.

W badaniach laboratoryjnych określa się najczęściej stężenie TSH we krwi. TSH jest hormonem, który reguluje pracę tarczycy. Gdy jego poziom jest podwyższony, oznacza to, że tarczyca produkuje zbyt mało hormonów, a my cierpimy na niedoczynność tarczycy. Obniżone stężenie TSH oznacza z kolei nadczynność tarczycy.

Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną- komórki odpowiadające za naszą odporność, niszczą swoje własne tkanki- w tym przypadku gruczoł tarczycowy. Choroba Hashimoto jest jedną z przyczyn niedoczynności tarczycy i daje podobne objawy. W przypadku diagnozy tego schorzenia, konieczne jest badanie odpowiednich przeciwciał we krwi, a także cechy niedoczynności tarczycy i badanie USG.

Bardzo ważna jest regularna kontrola poziomu hormonów we krwi i bycie pod opieką endokrynologa, który zadecyduje o odpowiednim leczeniu farmakologicznym!

Dieta ma duży wpływ na leczenie niedoczynności tarczycy. Odpowiednio dobrane produkty mogą pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, poprawieniu samopoczucia oraz zminimalizowaniu objawów:
a.       Pamiętaj o regularnej aktywności fizycznej- pomoże ona zwiększyć tempo metabolizmu i pozwoli na zrzucenie nadmiaru kilogramów.
b.      Zadbaj o odpowiednią podaż wody w ciągu dnia- wypijaj około 1,5- 2 l. Może być to woda gazowana lub niegazowana. Unikaj słodkich napojów i słodzonych wód. Od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na szklankę soku 100% lub kompot przygotowany w domu.
c.       Istotna jest regularność posiłków- spożywaj je o takich samych porach każdego dnia, co 3- 4 godziny. Pierwszy posiłek zjedz 30- 60 minut po wstaniu, a ostatni 2- 3 godziny przed snem.
d.      Pamiętaj o źródłach pełnowartościowego białka w swojej diecie- sięgaj po chude mięsa i drób (schab, szynka wieprzowa, kurczak, indyk, królik), przetwory mleczne o średniej zawartości tłuszczu (mleko 1,5 lub 2%, jogurt naturalny, kefir, maślanka, ser twarogowy półtłusty), a także jaja. Dobre białko roślinne znajdziesz w orzechach, pestkach i nasionach roślin strączkowych.
e.       Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, na rzecz roślinnych- sięgaj po oleje roślinne- rzepakowy, lniany, oliwę z oliwek. Unikaj twardych margaryn, chipsów, smażonej żywności, jedzenia typu „fast food” i słodyczy, aby uniknąć spożywania szkodliwych tłuszczów trans. Dobre tłuszcze znajdziesz również w rybach, orzechach, pestkach, nasionach, a także awokado i oliwkach.
f.        Spożywaj produkty będące źródłem węglowodanów złożonych- pełnoziarniste produkty zbożowe, grube kasze, ciemny ryż i makarony, ciemne pieczywo, nasiona roślin strączkowych. Obecny w nich błonnik będzie walczył z zaparciami, ale pamiętaj, żeby te produkty popijać obficie wodą.
g.      W przypadku niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto szczególnie ważnych jest kilka składników mineralnych: jod, cynk, selen, a także witaminy E i D:
·   Jod znajdziemy w rybach morskich, a także jodowanej soli spożywczej. Dodatkowo przyswajamy go z powietrzem będąc nad morzem.
·   Cynk obecny jest w mięsie, rybach i owocach morza, produktach zbożowych, nasionach i pestkach (słonecznika, dyni), orzechach.
https://pixabay.com/p-164664/?no_redirect
·   Selen znajdziemy w produktach zbożowych, orzechach i nasionach, cebuli i czosnku, mięsie.
·   Źródłami witaminy E są oleje roślinne, kiełki, ziarna zbóż, awokado.
·   Witamina D powstaje pod wpływem promieni słonecznych w naszej skórze. W okresie jesienno- zimowym warto suplementować tą witaminę (w dawce 1000- 2000 j.m.) lub sięgać po owoce morza i tłuste ryby morskie.
h.      Postaraj się ograniczyć warzywa z rodziny roślin krzyżowych- kapustę, kalafior, kalarepę, brukselkę, lub spożywaj je po odpowiedniej obróbce kulinarnej- gotuj je w dużej ilości wody z odkrytą pokrywką. Zawarte w nich substancje, goitrogeny, mogą wpływać na powstawanie wola.
http://maxpixel.freegreatpicture.com/Lunch-Cabbage-Vegetables-Kochan-Cauliflower-Forks-97649
i.        Spożywaj dużo warzyw i owoców- minimum 400 g dziennie, postaw na 2 porcje owoców i 3 porcje warzyw w ciągu dnia. Zadbaj, aby do każdego Twojego posiłku pojawiły się warzywa i owoce. Są one nieocenionym źródłem witamin i związków mineralnych, a także błonnika.
j.        Gotując, korzystaj ze zdrowych technik kulinarnych: gotowania w wodzie i na parze, pieczenia w naczyniach żaroodpornych lub rękawach piekarniczych i folii, duszenia w małej ilości wody bez wstępnego obsmażania, smażenia na patelniach niewymagających użycia dużych ilości tłuszczu.

W przypadku choroby Hashimoto, która jest jedną z chorób autoimmunologicznych, dobre efekty może dać ponadto dieta bezglutenowa i bezmleczna- nie do końca mamy jeszcze podstawy naukowe dla takiego postępowania, ale wielu pacjentów odczuwa znacząca poprawę samopoczucia, a w przypadku niektórych, obniża się poziom przeciwciał we krwi. Jednak nieodpowiednio prowadzona dieta bezglutenowa i bezmleczna mogą nieść ze sobą ryzyko niedoborów pokarmowych, ważne jest więc odpowiednie jej prowadzenie, najlepiej pod okiem dietetyka. 

Wśród moich czytelników z pewnością znajdą się osoby z niedoczynnością tarczycy lub chorobą Hashimoto, ciekawa jestem jak Wy na co dzień radzicie sobie z odpowiednim odżywianiem i czy w ogóle po diagnozie, wprowadziliście jakieś zmiany na swoich talerzach ;) Piszcie w komentarzach! :)

3 komentarze :

  1. Myślę, że wprowadzenie zdrowej diety przy tej chorobie ale nie tylko może spowodować poprawę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przydatny artykuł. Dieta w przypadku wielu chorób to nieodzowna część leczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama pożyteczna wiedza!

    OdpowiedzUsuń