30 września 2015

O co chodzi z tą wredną nietolerancją laktozy?! Wyjaśniam :)

Hej :)

Jak mogliście zauważyć, Przewodnik po dietetyce, jest teraz na Facebooku! LINK Zapraszam do polubienia, będą się tam pojawiać wpisy z bloga, ale nie tylko! Warto przekonać się samemu, co przygotowałam ;)

Obiecałam wpis o nietolerancji laktozy, więc oto i on :) Czym w ogóle jest nietolerancja? Od razu spieszę wyjaśnić, że nie jest to alergia, bo w przypadku uczulenia do walki z niekorzystnym czynnikiem (alergenem) staje nasz układ odpornościowy. W przypadku nietolerancji, nasz organizm odczuwa skutki spożycia niekorzystnego czynnika, ale są to objawy miejscowe, w przypadku nietolerancji laktozy niegroźne dla zdrowia, ale po porostu nieprzyjemne. Najczęściej nietolerancja pokarmowa wiąże się z niedoborem lub brakiem enzymów, które w normalnych warunkach trawiłyby dany związek i nie byłoby problemu.

http://teecraze.com/images/qwertee/legendary.jpg


Tak naprawdę wyróżniamy 2 formy nietolerancji: związaną z niedoborem laktazy (hipolaktazja) lub jej całkowitym brakiem (alaktazja). Osoby z niedoborem muszą ograniczyć produkty zawierające laktozę, a osoby z brakiem enzymu, całkowicie wykluczyć je z diety.

A gdzie laktozę możemy znaleźć? Chciałabym napisać, że przesadzę, jak napiszę, że laktoza jest wszędzie, ale niestety czasami jest tak, gdzie nikt się tego nie spodziewa :/ Dlatego jest taka problematyczna dla osób z nietolerancją.

Źródła laktozy:
  • mleko i produkty mleczne
  • wszystkie produkty z dodatkiem mleka lub jego przetworów
Niestety źródłem laktozy, mogą być też:
  • dania gotowe: sosy, zupy, wszystkie potrawy zawierające ser, 
  • pieczywo: szczególnie maślane, tostowe, maślane bułeczki, pieczywo cukiernicze,
  • margaryny: szczególnie te z dodatkiem masła,
  • przetwory mięsne: pasztety, parówki, mielonki, konserwy,
  • słodycze: czekolada, krówki, ciastka, kremy, lody, batoniki,
  • laktoza może być też obecna w lekach lub ich powłoczkach.
Oczywiście zawartość laktozy w tych produktach jest bardzo różna, od dużych ilości, do ilości śladowych. Należy pamiętać, by dokładnie czytać składy kupowanych produktów, aby nie wpaść w pułapkę producentów żywności.

Nietolerancja laktozy wiąże się z takimi objawami ze strony układu pokarmowego, jak:
  • bóle brzucha,
  • uczucie przelewania,
  • wzdęcia,
  • biegunki,
  • u niektórych mdłości i wymioty.
Objawy te występują po spożyciu produktów zawierających laktozę. U każdego ich nasilenie może być inne, a także być zależne od ilości przyjętej wraz z pokarmem laktozy. Zależne jest to od tego, ile dana osoba ma enzymów w swoim jelicie cienkim, do trawienia laktozy. Zajmuje się tym enzym laktaza. Ilość enzymów u każdego jest inna, dodatkowo może zmniejszać się z wiekiem.

Pojedyncza dawka laktozy odpowiadająca zawartości tego cukru w 1 szklance mleka ok. 12g. Jest tolerowana przez większość pacjentów z zaburzeniami.

http://www.iconshut.com/lactose-intolerance-icons/
Chciałabym zaznaczyć, głośno i wyraźnie, że spożywając produkty zawierające laktozę przy odczuwaniu objawów jej nietolerancji, w żaden sposób nie trenuje się swojego układu pokarmowego, nie pomaga mu wytworzyć większych ilości laktazy, nie przyzwyczaja naszego organizmu do jej obecności w diecie! Należy spożywać tyle laktozy wraz z dietą, aby unikać nieprzyjemnych objawów! 

Ale jak sprawdzić, ile laktozy można bezpiecznie przyjąć z posiłkiem? Należy udać się do lekarza, który może zlecić test oddechowy lub test tolerancji laktozy i/lub do dietetyka, który może przeprowadzić pacjenta przez próbę eliminacji i prowokacji. Poza udaniem się do lekarza i dietetyka, można również samemu popróbować, po jakich ilościach mleka, występują objawy lub znacząco się nasilają.

Dietą w w przypadku braku lub niedoboru laktazy zajmę się w następnej notce :)

18 komentarzy :

  1. Dobry wpis, a zarazem wartościowy :) Ten wpis przyda się każdemu, kto ma nietolerancję laktozy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja o nietolerancji dowiedziałem się na www.euroimmundna.pl/nietolerancja-pokarmowa i okazało się, że mój organizm nie lubi się z laktozą. Przestałem spożywać nabiał, zacząłem pić mleko sojowe, jednak to nadal nie pomagało. Z diety wykluczyłem również gluten i dopiero wtedy wróciło mi wcześniejsze zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam taką nietolerancję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie prowadzony blog, co chwilę wpadają jakieś nowinki kulinarne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego że nie toleruje laktozy

    OdpowiedzUsuń
  6. Wpis zawiera bardzo ciekawe informacje

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest to jeden z nieprzyjemnych problemów zdrowotnych.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nietolerancja laktozy potrafi dać się we znaki i dobrze wiedzieć jak opanować ten temat.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie informacje są niezwykle cenne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie ostatnio jedna z książek pomogła dowiedzieć się jak odzyskać byłą.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobrze jest znać takie informacje i wiedzieć jak sobie radzić.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny wpis. Podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  13. Te informacje mnie zainteresowały

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  15. Problem nietolerancji posiada bardzo dużo ludzi obecnie.

    OdpowiedzUsuń

Witaj w dyskusji! Każda wymiana opinii jest cenna. Proszę jedynie o kulturę słowa, a także powstrzymanie się przed SPAM-em.