21 listopada 2014

Równowaga kwasowo- zasadowa organizmu

Hej :)

Ostatnio tematem bardzo na czasie jest zakwaszenie organizmu. Reklamy przekonują nas, że aby przywrócić naszym organizmom równowagę kwasowo- zasadową potrzebujemy ich wspaniałych tabletek i innych specyfików. Tak naprawdę powinniśmy sięgać po prostu po odpowiednią żywność- tylko tyle, ale czasami aż tyle, prawda? ;)

Cytując za Wikipedią: Równowaga kwasowo-zasadowa - stan utrzymania optymalnego stężenia jonów wodoru w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych i zewnątrzkomórkowych ustroju będący wynikiem licznych mechanizmów homeostazy ustrojowej.


Homeostaza ustrojowa to, prościej rzecz ujmując, równowaga naszego organizmu. W każdym momencie naszego życia, nasze ciała dążą do optymalnego stanu, który pozwoli nam na dobre funkcjonowanie w środowisku. Aby to osiągnąć przez  lata ewolucji wykształciliśmy pewne mechanizmy obronne i zapobiegawcze. Ale w czasach, gdzie pędzący świat przerasta zdolności adaptacyjne naszych organizmów pojawiają się problemy. 


Odpowiednia żywność pomoże nam utrzymać nasze organizmy w równowadze, dostarczając im potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania związków. 

http://jak-wyczyscic.pl/wp-content/uploads/2012/12/skala-ph.jpg

Prawidłowe pH naszej krwi to 7,365 (w skali 0-14). Przy pH krwi =6,95 następuje śpiączka cukrzycowa i śmierć, a pH=7,7 jest przyczyną drgawek tężyczkowych i może prowadzić do śmierci.
Nawet niewielkie wahania pH mogą mieć szkodliwe konsekwencje, choć może nie od razu tak drastyczne :) Na pewno spowoduje to jednak znacznie obniżenie wydolności organizmu i naszego nastroju. Będziemy bardziej podatni na negatywny wpływ środowiska, infekcje i stres.

Spójrzmy najpierw na elementarne składniki żywności, którymi są pierwiastki:

Pierwiastki zakwaszające
Pierwiastki alkalizujące
P- fosfor
Na- sód
S- siarka
K- potas
Cl- chlor
Ca- wapń

Mg- magnez
Analogicznie do tabelki, produkty obfitujące w pierwiastki zakwaszające organizm, będą go zakwaszać, a te o działaniu zobojętniającym będą alkalizować organizm. 

Zakwaszenie organizmu powodują:
  • Produkty pochodzenia zwierzęcego: mięsa, ryby, jaja
  • Fermentowane produkty mleczne: kefiry, maślanki
  • Produkty zbożowe: pieczywo, kasze, makarony, ryż, 
  • Cukier i słodycze, w tym czekolada i kakao
  • Syntetyczne słodziki, konserwanty, barwniki
  • Potrawy smażone
  • Herbata, kawa
  • Napoje alkoholowe
  • Leki
  • Tytoń
  • Stres
http://www.tapeciarnia.pl/tapety/normalne/118999_grill_mieso_szaszlyki.jpg

Za alkalizację (odkwaszenie) organizmu odpowiadają:
  • Warzywa i owoce
  • Kiełki
  • Nierafinowane oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany
  • Mleko i niefermentowane produkty mleczne: jogurty naturalne
  • Naturalny miód pszczeli
  • Quinoa. amarantus, gryka, kasza jaglana
  • Zielona herbata, herbatki ziołowe
  • Umiarkowana aktywność fizyczna
http://www.tapeteos.pl/data/media/723/big/owoce_i_warzywa_2560x1600_009.jpg
Jaki jest najlepszy sposób na zachowanie równowagi kwasowo- zasadowej organizmu? Różnorodny sposób odżywiania, ze zwróceniem szczególnej uwagi na produkty odkwaszające. Niech żywność będzie nisko przetworzona, świeża i dobrej jakości. Ważne jest unikanie używek, a także dbanie o dobrą kondycję psychiczną, poprzez unikanie stresu. Nie zapominajmy również o codziennej aktywności fizycznej! :) Te wskazówki na pewno pozwolą Wam się cieszyć lepszym zdrowiem i samopoczuciem :)


3 komentarze :

  1. Fajny wpis :) Należy dodać, że żelazo jest pierwiastkiem, który również należy do zasadotwórczych. Dużo ludzi o tym zapomina :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Hallo! Czy sód jest alkaizujący? Na Cl - to sól, a sól o ile wiem, zakwasza. Jest zabroniona we wszystkich dietach leczniczych i oczyszczających, które alkaizują. Nie jestem chemikiem, ale czy to nie jest błąd?

    OdpowiedzUsuń
  3. Unknwu , Nie ma błędu, jeśli spożywamy naturalną sól kopaną ( nie warzoną ) Z soli a właściwie chloru powstaje kwas solny - żołądkowy. Jeśli żołądek nie wytrawi białek, a one przejdą dalej do jelita, zostanie zużytych sporo jonów alkalizujących. Utrata tych jonów spowoduje nadreprezentację jonów zakwaszających.

    Wówczas organizm kwaśnieje, a mocz wypala trawę. :-)

    OdpowiedzUsuń

Witaj w dyskusji! Każda wymiana opinii jest cenna. Proszę jedynie o kulturę słowa, a także powstrzymanie się przed SPAM-em.